Krab, krab, krab… Het is weer zóver! Je huistijger krabt de naden van je zetel stuk én van je tafelkleed schiet er al helemaal niets meer over. De klauwen van je kat, je vervloekt ze weleens, maar desondanks hebben ze hun functie! We lichten uit.

Functionele klauwen

Katten hebben hun klauwen nodig. Niet enkel om prooien te kunnen vangen, maar ook om zich te verdedigen tegen andere katten of diersoorten. Bovendien gebruiken ze deze ook om naar hun speeltjes te grijpen of een korreltje in de poot te nemen. Maar hoe werken deze klauwen precies? Wel, klauwen kan je beschouwen als een huidaanhangsel bestaande uit hoorn. Het zijn de botcomponenten en de keratine in het laatste vingerkootje die de structuur bepalen van de klauwen.

Unieke kattenklauw

Katten (én enkele ratten) zijn de enige dieren die zich mogen prijzen met klauwen die ze kunnen intrekken en verlengen, naargelang eigen keuze. Zo trekken ze deze bijvoorbeeld in van zodra ze beginnen lopen. Verschillend met andere dieren is dat ze hun klauwen niet schuren tegen grondoppervlakken, waardoor deze tijdig eens geknipt dienen te worden. Al is dit bij katten die voornamelijk buitenshuis leven minder nodig aangezien hun klauwen slijten door in een boom te klimmen, of dergelijke. Een kat die zich vooral op het binnenterrein begeeft, heeft op zijn minst een krabpaal nodig.

Knip klauwen voorzichtig

Zijn de klauwen van je kat te lang, knip deze dan voorzichtig of ga hiervoor naar de dierenarts. Het is namelijk uiterst belangrijk dat dit op een zeer zorgvuldige manier gebeurt, zodat de kat hier geen pijn van ervaart. Hoe merk je dat je kat hinder ervaart van té lange klauwen? Dat kan zichtbaar zijn in verschillende gedragingen, zoals wanneer je kat vasthangt met haar nagels in een vloerkleed of gordijn of wanneer ze zichzelf schaadt. Wacht niet te lang indien dit het geval is, aangezien de klauwen van je kat kunnen splijten!

Heb je schrik om je kat te schaden, breng ons dan zeker een bezoekje zodat wij jullie van deze lange klauwen kunnen verlossen.

Terug naar overzicht