Heb je je hond weleens aan zijn eigen uitwerpselen zien snuffelen, of erger… het zien opeten? Dat is niet zo abnormaal als dat het lijkt! Er bestaat zelfs een term voor ‘autocoprofagie’, wat letterlijk de neiging om “poep” te eten, betekent. Maar waarom doen honden dit juist? Verschillende redenen kunnen hiervoor aan de basis liggen, we lichten er enkele toe!
Jong geleerd is oud gedaan
Vooraleer we toelichten hoe je je hond kan helpen vermijden van zijn/haar uitwerpselen te eten, werpen we eerst een oogje op de oorzaak. Zo is coprofagie een veelvoorkomend probleem bij honden, en voornamelijk bij jonge honden. Deels valt dit te verklaren door het feit dat pups zowat alles opeten dat voor hun neus ligt, aangezien zij nog wereldvreemd zijn. Daarnaast is het ook een vaste gewoonte van vele moederhonden om de uitwerpselen van haar pups op te eten, zodat het nest proper blijft. Puppy’s kijken op naar de moeder, waarna zij haar gedrag kopiëren. Al zijn het niet enkel pups die zich aan deze onsmakelijke gewoonte laten vangen.
Lichamelijke of medische oorzaken
In sommige gevallen is er sprake van een meer diepgaande medische reden, waaronder mogelijke redenen de volgende kunnen zijn: problemen aan de lever- of alvleesklier, een tekort aan vitaminen (zoals B1), medicijngebruik dat mogelijk tot meer honger leidt, etc. Al hoeven deze problemen niet meteen dé oorzaak te zijn voor jouw hond. Iedere hond is anders en dient daarvoor ook grondig onderzocht te worden door een dierenarts. En ondanks het voor ons moeilijk te begrijpen valt, vinden sommige honden zo een bergje poep gewoon lekker. Toch is het niet aan te raden, aangezien dit verschillende gevolgen in de hand kan werken, zoals het besmet raken met virussen of parasieten, het opdoen van ziektes, etc.
Eetgedrag van andere uitwerpselen?
Eet jouw hond niet enkel zijn/haar eigen uitwerpselen? Maar speelt die evengoed de mest van andere dieren naar binnen? Dan spreken we over allocoprofagie (van dezelfde diersoort) of interspecifieke coprofagie (van andere diersoorten, zoals paarden of katten). Algemeen is de laatste vorm van coprofagie de meest voorkomende vorm. Is er een manier om dit te voorkomen? Ja, er zijn verschillende manieren, maar ze bieden geen garantie. Voor concrete preventiemaatregelen bespreek je die het best eens met je dierenarts. Om op korte termijn de handen zelf uit de mouwen te steken, kan je al aan de slag gaan door de ruimte waarin je hond vertoeft, vrij te maken van achtergelaten uitwerpselen. Zodra je je hond de kans niet geeft om uitwerpselen op te eten, ga je het probleem vanzelf uit de weg. Een voedingspatroon uitbalanceren waarbij je hond de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, is een andere mogelijkheid.