Als mens zitten we tijdens de warmste zomerdagen te puffen en te zweten, maar toch kunnen we ons verkoelen door een plons te nemen in een zwembad, een frisse douche te nemen of binnen in de koelte te gaan schuilen. Voor onze trouwe viervoeters is dat net iets moeilijker, zij krijgen het net zoals hun baasjes ook zwaar te verduren tijden een hittegolf. Daarom geven we in dit artikel graag een antwoord op de vraag, of het nu eigenlijk wel een goed idee is om je hond uit te laten tijdens tropische temperaturen.
Kies het koelste moment uit
We raden je ten stelligste af om tijdens hete dagen, overdag te gaan wandelen met je hond. Zeker tussen 12 en 18 uur, op het warmste moment van de dag, doe je jouw viervoeter hier zeker geen plezier mee. Wil je toch eens naar buiten om een wandeling te maken? Doe dit dan liefst ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat, want dan is het vaakst het koelst buiten.
Een belangrijke tip die we je als dierenarts willen meegeven, is dat je tijdens warme zomerdagen best altijd eerst eens de temperatuur van het asfalt checkt vooraleer je gaat wandelen. Dat doe je eenvoudigweg door de rug van je hand op het asfalt te leggen. Voelt dit pijnlijk en heet aan, dan is het zeker geen goed idee om te gaan wandelen. Je hond zou aan zijn poten ernstige brandwonden kunnen oplopen.
Hydrateren en smeren
Moet je hond toch dringend een plasje doen op het warmste moment van de dag? Neem dan zeker voldoende water mee zodat hij op tijd kan verkoelen en hydrateren. Wist je trouwens dat honden ook kunnen verbranden? Zeker honden met een dunne vacht lopen hier risico op. Vraag daarom raad bij je dierenarts voor een gepaste zonnecrème om je trouwe vriend te beschermen. Smeer je hond nooit in met zonnecrème voor mensen. Deze producten kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je hond.
Net zoals dat jij tijdens een hittegolf waarschijnlijk veel minder zal wandelen of lopen dan gewoonlijk, geldt dat ook voor je viervoeter. Het is heel normaal dat ze tijdens warme dagen minder energie hebben.
Extra koele tips
➢ Geef je hond voldoende drinkwater en zorg dat hij er steeds toegang tot heeft. Let wel dat het water fris is maar niet ijskoud!
➢ Ga liever wandelen op het gras of op aarde. Die ondergrond is een pak koeler dan stenen of asfalt.
➢ Laat je hond een pootje baden. Vul een badje met water of neem de tuinslang erbij en laat de waterpret beginnen.
➢ Zet het mandje van je hond op een plekje in de schaduw. Bijvoorbeeld is een koele garage, in een frisse schuur of onder een parasol of tentje.
We wensen jou en je hond een veilige, frisse en verkoelende zomer toe!