Tijdens koude wintermaanden hebben vogels het hard te verduren. Enerzijds is er in deze periode minder lekkers te vinden. Anderzijds slaat de verbranding van vogels op hol door de koude temperaturen. Wist je dat ze tijdens hun slaap soms 10 procent van hun lichaamsgewicht verbranden? Voor ons klinkt dat misschien als muziek in de oren, maar vogels kunnen hun calorietjes gebruiken! We stellen ons vandaag aan de kookpot en flansen verschillende vetbollen ineen.

Een blikvanger voor alle fladderaars in de buurt

Vetbollen zijn natuurlijk ook in de winkel te verkrijgen, maar waarom zou je ze niet lekker zelf maken? Zo hoef je ze niet uit het plasticje te halen en ben je ervan overtuigd dat de vogels in je tuin de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. We tippen een recept, waar vogels absoluut voor in zwijm vallen!

Ingrediënten?

●      Ongezouten frituurvet (naar voorkeur zonder palmolie) of kokosvet

●      Zadenmengsel van pinda, zonnebloempitten, mais en andere kleine zaden

Tip: geen kippenvoer aangezien vogels enkel kleine en ietwat zachte zaden kunnen verorberen.

Bereidingswijze?

  1. Smelt het ongezouten frituurvet in een pan en meng daar beetje bij beetje het zadenmengsel door. Zorg ervoor dat het frituurvet niet te heet wordt!
  2. Giet het warme mengsel in een vorm die warmtebestendig is. Met andere woorden kies voor een melkbrik, conservenblik of een mok. Maar vermijd plastic.
  3. Tijd om het mengsel wat rust te gunnen, zodat het kan stollen. Voeg er enkel nog een katoenen draad of sisaltouw aan toe, zodat je het achteraf ergens aan kan ophangen. Je kan het mengsel eventueel in de frigo laten rusten, aangezien niet ieder vet even snel uithardt.
  4. En voila, time to serve the meal. Haal de vetbol uit de vorm én verspreid ze over je tuin. Om iedere vogel de kans te geven op wat lekkers kan je ook enkele vetbollen in stukjes verdelen en deze op een onbesneeuwde plank of in een vogelhuisje dresseren!

Last but not least, bij een lekkere maaltijd hoort ook een gepast drankje waar ook jij de rol van ober op jou kan nemen. Bij vriestemperaturen kan je bijvoorbeeld het ijs vergruizen waardoor het voor vogels gemakkelijker is om dit met hun snavel op te pikken. Indien het heel licht vriest, kan je een bakje water voorzien.

Dat belooft een culinair hoogstandje te worden voor je tuinvogels!

Terug naar overzicht