Je hond begint wat grijs te worden rond zijn snuit en is misschien minder actief dan voorheen? Dit zijn tekenen van ouderdom, maar wanneer wordt een hond eigenlijk als senior beschouwd? Gemiddeld bereikt een hond de seniorenleeftijd rond zijn 7e levensjaar.

Er is veel dat je kan doen om je oudere hond te ondersteunen en zijn kwaliteit van leven te verbeteren. Denk hierbij aan preventieve gezondheidszorg, zoals vaccinaties, parasietenbestrijding, aangepaste voeding en gebitsverzorging. Ook voldoende beweging en mentale stimulatie helpen om je hond zowel fysiek als mentaal fit te houden.

Veranderende levensbehoeften

Naarmate je hond ouder wordt, kunnen zijn behoeften veranderen. Doorgaans neemt de activiteit af en kan het gewicht veranderen. Oudere honden hebben vaak een tragere stofwisseling en kunnen te maken krijgen met problemen zoals verminderde spijsvertering, nierproblemen, diabetes, of verslechtering van de zintuigen.

Seniorcheck

Overweeg zeker tijdig een seniorcheck, waarbij ouderdomsgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd om onder andere de nier- en leverwaarden te controleren. Dit kan nuttig zijn voor latere vergelijkingen en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Oudere honden kunnen geleidelijk veranderen, wat soms lastig te herkennen is. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Meer drinken en plassen
  • Verminderde eetlust
  • Moeite met opstaan of lopen
  • Kreupelheid
  • Slechte adem
  • Sneller hijgen of hoesten
  • Gewichtsveranderingen

Gedragsveranderingen

Oudere honden kunnen ander gedrag gaan vertonen, zoals vergeetachtigheid of slechter reageren op commando’s. Ze kunnen ook moeite krijgen met alleen zijn of juist aanhankelijker worden. Dit kan worden veroorzaakt door lichamelijke problemen zoals artrose of door afnemende zintuigen, zoals slechter horen of zien. Ook de hersenfunctie kan achteruit gaan, wat kan leiden tot dementie. Het is belangrijk om uw hond actief te houden, zowel fysiek als mentaal, bijvoorbeeld door zoekspelletjes te spelen. Het reukvermogen blijft vaak tot op hoge leeftijd uitstekend, wat u kunt benutten bij spelletjes.

Aangepaste voeding

Oudere honden hebben meer kans op gebitsproblemen, overgewicht, hartproblemen en nierfalen. Speciaal aangepaste voeding kan helpen om deze gezondheidsproblemen te vertragen.

Overgewicht

Overgewicht komt vaak voor bij oudere honden en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, hartziekten en diabetes. Een hond met overgewicht heeft meestal een niet-voelbare taille en ribben, en kan ademhalingsproblemen of moeite met lopen vertonen. Gewichtsverlies moet op een verantwoorde manier gebeuren, zonder dat uw hond honger heeft. Vraag advies over een afvalprogramma bij de dierenarts.

Het afweersysteem

Met het ouder worden neemt de weerstand van uw hond af, waardoor hij vatbaarder wordt voor infecties. Dit maakt jaarlijkse vaccinaties extra belangrijk, zodat uw hond goed beschermd blijft tegen ziektes zoals hondenziekte en parvo.

Vachtverzorging

Oudere honden hebben meer verzorging nodig, zeker als het om hun vacht gaat. Ze kunnen een sterkere vachtgeur ontwikkelen, vooral wanneer ze nat zijn. Wassen met een speciale hondenshampoo kan dit helpen verlichten. Een extra bezoek aan de trimsalon kan ook nodig zijn om de vacht gezond te houden.

Gebitsverzorging

Tandplak en tandsteen zijn ook veelvoorkomende problemen en kunnen leiden tot gebitsproblemen en zelfs hartklepontstekingen. Regelmatige gebitsverzorging, zoals tandenpoetsen, kan deze problemen helpen voorkomen.

Andere veelvoorkomende ouderdomsproblemen

Artrose, dementie, nierfalen en hartproblemen komen veel voor bij oudere honden. Het is belangrijk om deze problemen vroegtijdig te herkennen en de juiste behandeling in te zetten. Artrose kan zich bijvoorbeeld uiten in stijfheid en moeite met bewegen, terwijl dementie kan leiden tot desoriëntatie en gedragsveranderingen. Raadpleeg uw dierenarts voor advies over behandelingen en pijnbestrijding.

Terug naar overzicht